Met veel ouderen gaat het goed, maar er zijn ook ouderen die zich minder goed kunnen redden. Vaak is de oorzaak afnemende gezondheid of mobiliteit, slechte levensomstandigheden, een afnemend sociaal netwerk of een ingrijpende gebeurtenis (bijvoorbeeld overlijden van de partner).
Consulenten zijn getrainde vrijwilligers die mensen helpen de weg te vinden bij een hulpvraag op het gebied van zorg, welzijn of veiligheid, financiën of vervoer. U hoeft geen lid van de ANBO-PCOB te zijn om een beroep te doen op een consulent. Hij of zij staat voor u klaar, en biedt u advies over de mogelijkheden die er voor u zijn op basis van uw vragen.
Raad en daad
De consulent staat senioren met raad en daad bij. De ‘raad’ verwijst naar informatie en advies, de ‘daad’ naar bemiddeling en begeleiding. De hulp van de consulent is laagdrempelig; door het vrijwillige karakter kan vaak meer tijd en aandacht aan iemand besteed worden dan beroepskrachten dat kunnen.
Goed op de hoogte
Consulenten werken samen met andere organisaties, zoals de gemeente, Tom in de Buurt stichting welzijn ouderen en het verenigingsbureau. Consulenten hebben veel affiniteit met de zorg en zijn goed op de hoogte van de diverse vragen en problemen rond zorg, welzijn, veiligheid, vervoer of financiën. Zij hebben hiervoor de speciale Consulente training gevolgd en krijgen regelmatig bijscholing. Mede door de hulp van de Consulent kunnen ouderen langer zelfstandig thuis blijven wonen en de regie in eigen handen houden. Zij werken op vrijwillige basis en zijn dus niet in dienst van de gemeente of een welzijnsorganisatie.
Het zorgstelsel in Nederland wordt geregeld met vier wetten: de Zorgverzekeringswet (Zvw), de Wet langdurige zorg (Wlz), de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo) en de Jeugdwet. Afhankelijk welke hulp er gezocht wordt, zal de uiteindelijke aanvraag en beoordeling ervan liggen bij degene die de hulp gaat regelen:
- Wmo Lichte vormen van zorg zoals huishoudelijke hulp, woningaanpassingen, dagbesteding, hulpmiddelen; gaat via de gemeente
- Zvw Medische zorg samen met hulp bij dagelijkse handelingen als wassen en aankleden; gaat via de thuiszorgorganisatie bij de wijkverpleegkundige
- Wlz Langdurige intensieve zorg thuis of opname in een verpleeghuis; gaat via het Centrum Indicatiestelling Zorg (CIZ). Vervolgens regelt het zorgkantoor langdurige zorg
Vragen?
Heeft u vragen over zorg, langer thuiswonen, vervoer of financiën? Of weet u niet waar u het beste terecht kunt? Dat is zeker niet vreemd, want het is lang niet vanzelfsprekend dat iedereen de weg weet in alle huidige voorzieningen om langer thuis te blijven wonen. Ook is er vaak sprake van regels en papierwerk.
Enkele voorbeelden van vragen waarbij de consulent u kan helpen:
- Zijn er sociale activiteiten in mijn buurt?
- Hoe kan ik nieuwe contacten maken?
- Kom ik in aanmerking voor een traplift?
- Hoe regel ik huishoudelijke hulp via de gemeente?
- Ik weet niet meer goed raad met mijn administratie. Wat kan ik hieraan doen?
- Binnenkort komt de gemeente langs voor een keukentafelgesprek. Hoe kan ik mij het beste voorbereiden?
- Hoe werkt het regionaal taxivervoer en krijg ik dat vergoed?
De ANBO-PCOB Consulent is er ook voor u.
Neem contact op met onze Raad & Daad Advieslijn: 0348 46 66 88 (bereikbaar van maandag tot en met vrijdag van 10.00 tot 15.00 uur) of via:adviesteam@anbo-pcob.nl
Of rechtstreeks met een van de consulent van ANBO-PCOB afdeling Alphen aan den Rijn:
Rijk Huisman, tel.: 0172 47 48 02, E-mail: rijk.huisman@hetnet.nl
Anne-Marie Oudenes, tel.: 0172 49 40 22, E-mail: anne-marie.oudenes@hetnet.nl